שירותי הענן מציעים פתרונות דינאמיים וגמישים לכל צורך בתחום המחשוב, לכל שירות קיימים יתרונות וחסרונות מובהקים בשימוש בענן מבחינה כלכלית או טכנולוגית: סוג המידע המיועד לאחסון, אבטחת מידע הנדרשת והקיימת, זמינות, רגולציה ושיקולים נוספים תוך התייחסות לעמודי התווך של אבטחת המידע ה- ( Confidentiality, Integrity, Availability ( C.I.A חשאיות, שלמות, זמינות.

ישנם ארגונים המשלבים את שיטות הענן Private & Public במצב ביניים הנקרא Hybrid, הצורך הטכנולוגי והסביבה העסקית מכתיבים את ההחלטה באילו שירותים לבחור ואלו שירותים להעלות לענן. קיימים ארגונים שיעדיפו להשאיר את המידע הרגיש והפרטי שלהם in-house, מאפשר ניהול שליטה ובקרה טובים יותר מבחינת אבטחת מידע וקונפיגורציות דינאמיות ללא תלות בגופים חיצוניים. כאשר ארגון המנסה לשמור על המידע שברשותו או בגלל כפיפות לרגולציות ותקנים שונים, ניתן להשתמש בענן במודל hybrid. ארגון כזה יכול להשתמש בשירותים המנוהלים בענן הציבורי עבור שירותים בעלי חשיבות פחותה או רמת סודיות נמוכה יותר. במקביל, להשתמש בענן פרטי ומאובטח לשירותים בעל מידע וסודיות גבוהים יותר.

סוד ההצלחה בפרויקטים מסוג זה הוא התכנון המקדים, ביצוע מיפוי של נכסים וסיכונים מול פתרונות טכנולוגים ומגבלותיהם.

חסרונות ויתרונות של ענן פרטי

יתרונות

  • שליטה טובה יותר ובזמן אמת על משאבי הענן, ניהול ותחזוקה של המערכות והמידע בענן פרטי. ניתוק תלות מגורמים חיצוניים ככל הניתן.
  • ביצועים – ענן פרטי מחובר באופן ייעודי לרשת החברה וניתן להגיע לביצועים גבוהים עקב הקרבה\תקשורת יעודית והבלעדיות על הענן.
  • מאפשר הקמה ויישום גמישים ומהירים על גבי פלטפורמות מוכנות שניתן לבחור מתוכן, לרכוש והתחיל לעבוד באותו יום, ללא צורך ברכש מוקדם, בהתקנות מורכבות ובהתחייבות לטווח ארוך.

חסרונות

  • עלויות – עלות רכישה והקמה של חומרה ורישוי עבור הקמת מערך ענן פרטי ועלות של אנשי מחשוב לתחזוקת המערכות.
  • שמירת מידע ארגוני וטיפול בו נושא בחבות ניהולית ומשפטית. כאשר מוציאים זאת החוצה מעבירים גם חלק מהאחריות. כאשר מחזיקים בו בענן הפרטי יש לוודא מערך גיבויים מסודר.

כיום, רבים ממנהלי מערכות המידע והצוותים הטכנולוגיים נוטים לקבל ולהטמיע את טכנולוגיות הענן, הן ברמת שירותים כגון office365 ושרותי מידע מקוונים, והן ברמת גיבויים למערכות ענן המתמודדות עם דרישות האבטחה והביצועים באופן טוב ואמין. ספקי השירות פועלים בשקיפות ומפרטים אילו מערכות הגנה הוטמעו על מנת להגן על המידע שלנו ולהצפינו כאשר הוא בתנועה ובמנוחה.

יש לפתח מדיניות ארגונית בנושא הוצאת קבצים לשירותי ענן שונים ולבחון את נושא הצפנת הקבצים מקומית טרם העברתם לשירות ה- online. ניתן להשתמש ב-  (אימות כפול) Two-factor Authentication, אשר יאלץ את המשתמשים להקיש סיסמא שהם יודעים ובנוסף קוד משתנה נוסף אשר יתקבל אצלם במייל או במכשיר הסלולארי בכל פעם שינסו להתחבר לשירות או למידע.

בין השירותים הללו, מהבולטים בישראל ניתן למצוא את החברה לגיבוי לישראל, ואת Ctera ו-  Atera.

capture12

 

שירותים אלו ניתנים תחת מטרייה טכנולוגית המאפשרת שליטה רבה בניהול התהליך וניהול המידע, רמת הצפנה גבוהה ושמירת גרסאות בכמה רמות. האחסון הפיסי מאובטח אף הוא והינו בעל שרידות, כלומר, המידע מאוחסן ביותר ממיקום פיסי אחד ובתנאי אחסון ממודרים על מנת למנוע אובדן מידע.

יצרנים אלו, מפתחים מערכות חומרה ותוכנה שיתמכו בגיבוי מקומי ובמקביל בגיבוי לענן שלהם ובכך מבטיחים התייחסות מתאימה לסוגי המידע השונים (classification) בפרספקטיבה של חשאיות, שלמות וזמינות המידע.

מאפייני השירותים המרכזיים כוללים

יכולת גדילה\הקטנה של השירותים והרישוי באופן דינאמי

שיתוף מידע בענן וניהול הרשאות

התממשקות לשירותי ענן שונים ואפליקציות הניגשות למידע

ניהול מרכזי של המידע, הגיבויים והמשתמשים

אימות, הצפנה והתאוששות מהירה

על מנת להבין את רמת הגמישות וריבוי האופציות הקיימות לפנינו ניתן לראות את התרשים הבא המתאר מספר דרכים ליצירת שירותים בענן. Storage-as-a- ha

הלקוח יכול לבחור על אילו רכיבים הוא דורש שליטה מלאה ולחילופין, אילו משאבים ינוהלו באופן בלעדי בצד הענן המארח.

ניתן לראות בתרשים את ארבעת האופציות לניהול שירותים. האופציה הקלאסית משמאל של ניהול מקומי בו הכל מנוהל באופן מלא באתר החברה, מול שלושת האופציות של רכישת חומרה ושירותים בענן המנוהלים חלקית על ידינו וחלקית על ידי ספק השירות.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Platform-as-a-Service (PaaS)

Software-as-a-Service (SaaS)

פתרונות בענן | אופיס 365

למה פתרונות בענן חשבוים לעסק? למה המוצר אופיס 365 הוא מוצר הדגל של פתרונות בענן